Het moet ongeveer twee weken geleden zijn geweest dat ik een mailtje kreeg met de vraag, zou je misschien eens een AfterShokz Trekz Air vs AfterShokz Aeropex artikel kunnen schrijven? En flexibel als ik ben, is het enige juiste antwoord op deze vraag ‘na, natuurlijk!’. Een terechte vraag trouwens ook. Ik dit artikel probeer ik op gepaste wijze een beeld te geven van de verschillen en gelijkenissen tussen deze twee kwaliteitsvolle koptelefoons en deel ik ook mijn persoonlijke mening. Het maakt voor ons immers geen verschil uit of je nu voor de Aeropex kiest of voor de Air. Is de Aeropex het extra geld waard of is een Trekz Air voor jouw situatie goed genoeg? En zijn de verbeteringen en nieuwigheden op de Aeropex een echte meerwaarde? Op elk van deze vragen vind je in onderstaand artikel aan antwoord. Turn the music on, want hier gaan we!
Inhoudsopgave
De AfterShokz Trekz Air vs AfterShokz Aeropex : hun sex appeal
Toen ik de Aeropex voor de eerste keer uit de doos haalde, merkte ik al meteen de verbeterde transducers op. De transducers zijn de eigenlijke transformators die verscholen zitten in de ‘oortjes’ (geen echte oortjes natuurlijk) van de koptelefoon. Wat me meteen opviel, was dat ze kleiner waren en netjes afgerond. Niet zoals deze van de Air die rechthoekig zijn. Het geeft de Aeropex een stijlvoller en moderner voorkomen. Wat de kleur betreft, kan je bij de Aeropex net zoals bij de Air uit 4 kleuren kiezen. De groene Air werd uit het gamma genomen en vervangen door een lichtgrijze naar het wit neigende versie. Daarnaast telt de Aeropex ook een blauwe, rode en zwarte kleur. Om helemaal correct te zijn gaat het om Solar Red, Cosmic Black, Blue Eclipse en Lunar Grey. Nieuw, in vergelijking met de Air, is ook het subtiele kleurverschil tussen de voorzijde en het frame van de koptelefoon. De voorkant is een iets lichtere tint dan de achterkant. Dit zorgt voor een speels en kleurrijk karakter. Een leuk extraatje vind ik zelf… hoewel het je niet sneller zal doen lopen of fietsen natuurlijk. Spijtig. De 4 AfterShokz Trekz Air hoofdtelefoons hebben dezelfde kleur over het hele toestel.
We hebben je net verteld dat de transducers bij de Aeropex iets kleiner zijn. Dat geldt ook voor het controlesysteem (de knopjes om hem te bedienen). Eerlijk is eerlijk… het draagt wel bij tot de algemene “look and feel” van de koptelefoon die op deze manier weer net iets beter worden. By the way, ook de LeakSlayer holes (de kleine gaatjes zoals je bij een microfoon hebt) zijn verdwijnen. De Aeropex bevalt me meer, maar dat is persoonlijk natuurlijk. Vanuit een louter frameperspectief is er maar weinig of geen verschil, buiten dan het batterijgedeelte en de kleinere bediening, tussen de Trekz Air en de AfterShokz Aeropex.
Kleiner maar fijner: draagcomfort en gewicht
Yep, de Aeropex is iets kleiner. Niet op framegebied maar wel qua onderdelen. De verbeterde bone conduction technologie in combinatie met de top of the bill Qualcomm chip 3024 maakt de Aeropex 30% kleiner en ook 15% lichter dan de AfterShokz Trekz Air. Maar of ik dit gewichtsverlies nu ook echt voel? Dat de Aeropex op het eerste zicht wat kleiner was, dat gevoel had ik wel toen ik ze allebei in mijn hand nam. Maar lichter… niet echt. Hoewel het wel degelijk om 15% verschil gaat, gaat het natuurlijk ook om maar enkele grammen. Het frame dat gebruikt wordt, is en blijft top. De overstap van de Trekz Titanium naar de Trekz Air was voor mij een wereld van verschil op gebied van het frame. En dat frame vinden we nu ook terug bij de Aeropex. Aangenaam, stabiel, comfortabel en één maat die voor iedereen past. Niet zoals bij de Trekz Titanium; een gewone en een miniversie. Als je de Aeropex en de Air naast elkaar legt, lijkt de Aeropex een korter frame te hebben, maar dat is gezichtsbedrog en komt waarschijnlijk door de kleinere andere onderdelen. Ik heb het voor de zekerheid even bij AfterShokz zelf nagevraagd en het frame heeft precies dezelfde lengte dan bij de Air. Dus eerlijk… tot op heden heb ik niet veel verschil gevoeld in het dragen van de Air en het dragen van de Aeropex. Misschien dat dit bij langdurig en veelvuldig dragen wel gaat gebeuren. Moest dat zo zijn dan laat ik het jullie meteen weten!
Beter geluid en minder vibraties
De transducer mag dan wel 50% kleiner zijn in vergelijking met deze van de Air… de Aeropex klinkt desondanks toch luider en krachtiger. Dit heeft het bone conduction apparaat te danken aan een efficiënter gebruik van het magnetische veld. Als veelvuldige gebruiker en dan vooral tijdens intensief sporten, is dit voor mij een grote plus! En dan heb ik het niet alleen over krachtigere geluid, maar ook over het frequentiebereik in de middelste en hoogste regionen dat duidelijk een stuk beter is. Op gebied van het vocale klinkt het voor mij even goed of zelfs beter dan traditionele oordopjes. In de conclusie zal je lezen dat de verbeterde geluidskwaliteit een van de hoofdredenen is waarom ik toch voor de AfterShokz Aeropex zou gaan.
Je zou misschien verwachten dat luider geluid hand in hand gaat met meer vibraties maar dat is hier niet het geval. Terwijl je bij de Air, en zeker bij hogere volumes, soms nog weleens een trilling voelt, lijken deze trillingen bij de Aeropex volledig weg. Bovendien komt de bas er beter door. Het gebrek aan bas en lekkere klinkende beats is altijd een van de minpuntjes geweest als mensen het over hun ervaringen met een bone conduction koptelefoon hadden. AfterShokz heeft dit probleem nu aangepakt en heeft ervoor gezorgd dat de bas voor de eerste maal goed klinkt. Bij de Air kunnen we over een aanvaardbaar niveau spreken, maar de Aeropex gaat een stapje verder. Dat de bas beter klinkt, is te danken aan een opmerkelijke en subtiele verandering van de transducer. Deze heeft in de Aeropex een nieuwe positie gekregen. Bij de Air stond de transducer recht tegen de zijde van je gezicht, terwijl deze bij de Aeropex 30% gedraaid is en iets verder van het gezicht staat. Dit laat meer beweging toe en meer beweging betekent ook meer basmogelijkheid, maar dan zonder een toename van vibraties. En ja, dat klinkt theoretisch allemaal wel mooi, maar ik kan je vertellen dat het niet alleen bij theorie blijft. Ook in de praktijk is er op dit gebied een duidelijk verschil merkbaar tussen de Air en de Aeropex.
Het geluidslekkage
In de wereld van bone conduction is een van de aspecten die tot de meeste ergernis leidt zonder twijfel geluidslekkage; het lekken van geluid naar de buitenwereld toe. Bedrijven zoals Zungle, Vidonn en Conduit sukkelen nog steeds met dit probleem. Het schaadt niet alleen jouw privacy, maar het kan ook heel vervelend zijn voor de mensen om je heen. Niets vervelender dan ’s avonds in een treinstel te zitten, terwijl je buurman je meesleurt in en of ander metalconcert. Maar wederom, wist AfterShokz dit goed aan te pakken. Samen met het verbeterde geluid is voor mij de minimale geluidslekkage dan ook de hoofdreden om voor de Aeropex te kiezen. En dat terwijl ik de AfterShokz Trekz Air op dit gebied al goed vond. AfterShokz belooft 50% minder geluidslekkage in vergelijking met de Air. Dit aspect is natuurlijk moeilijk om te meten, maar het moet wel gezegd worden dat zowel ik als mijn vrouw vanaf moment één minder geluidslekkage vaststelden. We hebben nadien ook nog de proef op de som genomen bij verschillende andere mensen en bij verschillende volumes en het resultaat is verbazend. Deze koptelefoon heeft nog amper last van geluidslekkage. Bij het hoogst mogelijk volume hoor je nog een zoemend geluid, maar daar blijft het bij. Dit is zonder meer een van de grootste voordelen en een van de grootste verbeteringen van deze wonderlijke hoofdtelefoon. Knap gedaan, AfterShokz!
IP67 Waterbestendig
Zweet en elektronica… ik hoef je niet te vertellen dat deze twee niet echt twee handen op één buik zijn. Als je even over websites zoals Amazon surft, is dit vaak ook een van de hoofdredenen dat koptelefoons slechte reviews krijgen. Als een koptelefoon immers niet met zweet kan omgaan dan kan dit heel wat problemen veroorzaken. AfterShokz is al jaar en dag bezig met het aanpakken van dit mogelijke probleem. De Titanium en de Air zijn perfecte voorbeelden van het gevecht van AfterShokz tegen regen en zweet. De Air hebben we nu bijna 2 jaar in gebruik en noch regen noch zweet hebben een impact op de geluidskwaliteit, de poorten of de bediening gehad. En als we sporten, is het altijd bloed, zweet en tranen… Je mag dus gerust stellen dat AfterShokz dit probleem onder controle heeft.
Het is zelfs zo dat AfterShokz met de Aeropex nog een stapje verdergaat. De Aeropex is namelijk IP67 waterbestendig. Zo werden de LeakSlayer gaatjes (de kleine gaatjes die je op de ‘oortjes’ van de Air terugvindt) weggenomen. Volgens AfterShokz is iedere koptelefoon ook aan een test onderworpen waarbij deze een half uur lang 1 meter onderwater werd gedompeld. Allemaal mooi natuurlijk, maar koppige reviewer die ik ben, wilde ik het toch met mijn eigen ogen zien en dan pas geloven. Een half uurtje later was ik dan ook overtuigd. Mijn Aeropex nam een duik en kwam er weer netjes en goed klinkend uit. Test geslaagd!
Dus ja, het is een verbetering AfterShokz Aeropex vs AfterShokz Trekz Air, maar is het ook een meerwaarde? Gho, niet echt. De Air was al bestand tegen zweet en regen en de Aeropex is niet het model om mee te gaan zwemmen. Het is dus leuk dat hij nog beter bestand is tegen zweet en regen, maar om te zwemmen, moet je toch voor de Xtrainerz gaan.
Nu ik het over het waterbestendige karakter heb, is het ook het perfecte moment om een ander extraatje aan te halen. De Aeropex beschikt namelijk over een ingebouwd alarm dat je aangeeft wanneer het herlaadgedeelte nog te nat is om te gebruiken.
Kleinere batterij, maar langere batterijduur
Hoewel de batterij kleiner is dan bij de Air, is ze toch krachtiger omdat de Aeropex minder energie verbruikt. En minder energie, betekent logischerwijze een langere batterijduur. De verlengde batterijduur is ook te danken aan de nieuwste Qualcomm 3024 chipset. Deze chip vermindert de energieconsumptie door Bluetooth aanzienlijk. Dus ondanks dat de batterijduur van 180 mah naar 145 mah verminderd werd, is de eigenlijke batterijduur toch van 6 uur bij de Air naar 8 uur bij de Aeropex toegenomen. Mijn bijnaam ‘proefopdesomnemer’ werd niet voor niets gekozen. Natuurlijk heb ik ook dit aspect getest en was mijn Aeropex in staat om 8 uur en 21 minuten aan één stuk muziek te spelen.
Het volledige herladen van de batterij nam trouwens ‘slechts’ 1 uur en 56 minuten in beslag. AfterShokz slaagt er duidelijk in om haar beloftes waar te maken en het is een aanzienlijke verbetering voor alle duursporters onder ons.
Een grote verbetering vind ik ook het kleine maar duidelijke LED-lichtje aan de zijkant van de AfterShokz Aeropex. Ik weet het… dit lichtje was ook op de vorige versies aanwezig, maar deze keer hebben ze de zichtbaarheid verbetert en hebben ze het lichtje ook aan de zijkant van de koptelefoon geplaatst. Veel duidelijker!
AfterShokz Aeropex vs AfterShokz Trekz Air accessoires
Last but not least, neem ik ook nog een kijkje naar de accessoires. Op gebied van accessoires zijn er echter weinig grote verschillen wanneer we de AfterShokz Aeropex vs AfterShokz Trekz Air vergelijking maken. Het opbergzakje kreeg een kleine makeover waarbij de ritssluiting door een magnetische sluiting vervangen werd. Om een of andere reden werd mijn Aeropex met twee laadkabels geleverd. Ik heb geen idee waarom, maar het gaat hier waarschijnlijk om een menselijke fout. De rest van de accessoires zijn precies dezelfde als deze van de Air: oordopjes en een handleiding.
De prijs
De adviesprijs van de Aeropex bedraagt 169,95 euro terwijl de adviesprijs van de Trekz Air 119,95 euro bedraagt. Bij Beats and Bones bieden we onze koptelefoons echter altijd met een leuke korting aan. Gewoon een kijkje naar onze winkel nemen en je zult meteen zien aan welke gereduceerde prijs jouw favoriete bone conduction hoofdtelefoon kan gekocht worden.
Profiteer nu nog steeds van onze Lentepromo met AfterShokz Deals en Kortingen. Tot 20% korting op de AfterShokz Aeropex & Trekz Air + gratis verzending!!
Samenvatting AfterShokz Aeropex vs AfterShokz Trekz Air
- De Aeropex komt met 50% minder geluidslekkage dan de Air
- Aeropex: een dynamischere bas, luider geluid en minder vibraties (vergelijkbaar met klassieke in-ear oordopjes) vs de Air
- 30% kleiner: de Aeropex heeft kleinere transducers en een kleiner bedieningspaneel. De framelengte is hetzelfde.
- Gewicht: 26 gram (Aeropex) vs 30 gram (Air) – 15% lichter
- IP67 Zweet-/Waterbestendig (Aeropex) vs IP55 Zweet- /Regenbestendig (Air)
- 8 uur continue muziek (Aeropex) vs 6 uur continue muziek (Air)
- Volledig herladen: 2 uur (Aeropex) vs 1,5 uur (Air)
- Opbergzakje met rits (Air) vs opbergzakje met magnetische sluiting (Aeropex)
- Beide hoofdtelefoons hebben 2 jaar garantie
- Verschillende kleuren
- Adviesprijs: 169,95 euro (Aeropex) vs 119,95 euro (Air) (Goedkoper bij Beats and Bones)
Conclusie: is de Aeropex zijn geld waard?
Voor mij persoonlijk zou het de moeite lonen om iets extra voor de Aeropex te betalen. Waarom? Omdat het de eerste maal is dat een merk zich met een koptelefoon niet hoofdzakelijk op het bone conduction gedeelte heeft gericht, maar ook op de geluidskwaliteit. Het resultaat is een open-ear koptelefoon die het hoofd kan bieden aan haar klassieke in-ear broers en zussen. Daarnaast is er weinig tot geen geluidslekkage en dat zelfs bij hoge volumes. Het zijn twee aspecten, geluidslekkage en geluidskwaliteit, waarvan ik dacht dat het op bone conduction gebied onmogelijk was om ze na de Air nog te verbeteren. AfterShokz deed het toch!
En ja, de Aeropex is iets lichter en iets kleiner dan de Trekz Air… maar 30 gram vs 26 gram… maakt dat echt een verschil? Hij voelt misschien nog iets comfortabeler… maar de Air had al een uiterst goed draagcomfort. En de koptelefoon is inderdaad ook waterdicht, maar om echt te zwemmen, moet je toch de Xtrainerz aanschaffen. Neen, de echte reden waarom het de moeite loont om in het AfterShokz Trekz Air vs AfterShokz Aeropex verhaal voor de Aeropex te kiezen, zijn het dynamischere geluid, de verbeterde bas, de verminderde geluidslekkage en de afgenomen vibraties.
Als het veiligheidsaspect (typisch voor de bone conduction technologie) in combinatie met een goed geluid en een extreem goed draagcomfort voor jou voldoende zijn, dan is de AfterShokz Trekz Air ideaal.
Als het veiligheidsaspect in combinatie met een uitzonderlijk goed geluid, een extreem goed draagcomfort en enkele andere leuke extraatjes zoals de waterbestendigheid en de langere batterijduur op jouw verlanglijstje staan, dan moet je voor de Aeropex gaan.
Ik hoop dat deze uitgebreide AfterShokz Trekz Air vs AfterShokz Aeropex review je kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Mochten er toch nog vragen zijn, aarzel dan niet om ons te contacteren of je reactie onder het artikel achter te laten. Wij proberen zo snel mogelijk een antwoord te formuleren.