Inhoudsopgave
De beste koptelefoon
Wie tegenwoordig over het Internet surft, wordt werkelijk overstelpt met de ene na de andere online webshop die zogezegd de beste koptelefoon zou verkopen. Het is als consument dan ook een ware jungle aan producten waarin het moeilijk te achterhalen is wat nu echt de beste hoofdtelefoon van het moment is. Hier was het niet anders. Ik was al een tijdje aan het rondsurfen en in mijn geval was ik op zoek naar een hoofdtelefoon met een goede geluidskwaliteit die ik ook regelmatig voor verschillende sportieve activiteiten zou kunnen gebruiken. En dan wil je een koptelefoon die stevig op je bol staat en waarvan de oortjes niet om de 5 tellen uit je oren schuiven. Om nog maar te zwijgen van de jeuk in je oor of de andere irritaties die een hoofdtelefoon soms met zich meebrengt. Mijn zoektocht richtte zich dus op de beste koptelefoon voor allerhande activiteiten. Graag neem ik jullie dan ook mee in deze zoektocht om je zo de juiste keuze te laten maken.
De beste koptelefoon voor hardlopen
Mijn zoektocht naar de beste koptelefoon was eigenlijk ‘onze’ zoektocht. Bedoeling was immers dat het elektronische kleinood door zowel mijn vrouw als mezelf zouden gebruikt worden. Zij tijdens het hardlopen en ik tijdens het fietsen. Samen de deur uitgaan, was immers toch geen optie met een kleine meid van 6 in huis. Belangrijk was dan ook dat we op zoek gingen naar een hoofdtelefoon die voor beide activiteiten geschikt was… een koptelefoon onder een fietshelm is immers geen vanzelfsprekendheid. Bovendien houden we ook beide van skiën en dan doet zich een gelijkaardig probleem voor. Mocht het mogelijk zijn dan zou een veilige koptelefoon ook welkom zijn, maar dat was op dat moment eerder een utopische gedachte.
Deze utopie veranderde echter snel toen ik via een Amerikaanse collega nieuws kreeg van de bone conduction hoofdtelefoons van AfterShokz. Deze hoofdtelefoons zijn net iets anders dan je klassieke in-ear of on-ear koptelefoons. Het geluid wordt immers niet via je oren naar de hersenen gestuurd, maar wel via je kaakbeenderen. Het gaat in dit geval om kleine vibraties die meteen je binnenoor bereiken en die door je hersenen als geluid zullen ervaren worden. We dachten aan een baanbrekende innovatieve technologie, maar eigenlijk maakte Beethoven honderden jaren geleden al gebruik van bone conduction om zijn muziek te horen. De dove Beethoven nam namelijk een ijzeren staaf in de mond, plaatste deze op zijn piano en kon zo via de vibraties toch de muziek uit zijn piano horen.
De beste koptelefoon gebruikt bone conduction
Omdat mijn collega zo tevreden was over zijn hoofdtelefoon en hem zonder nadenken de beste koptelefoon noemde die hij ooit al in zijn bezit had gehad, besloten we om er ook eentje te bestellen. In ons geval werd het de AfterShokz Trekz Titanium, het goedkopere broertje van de AfterShokz Trekz Air. Enkele dagen later rolde de hoofdtelefoon ons brievenbus binnen. Al bij de eerste rit merkte ik dat deze koptelefoon net iets anders dan de anderen was. Het ding stond stevig op mijn hoofd en het was een ware verademing dat mijn oren vrij bleven. Geen lastige oordopjes, geen jeuk in mijn oor, de omgeving en het verkeer kunnen horen, naar muziek kunnen luisteren terwijl je met je vrienden kunt blijven praten, telefoneren via de hoofdtelefoon en dan ook nog een fanastisch geluid. Ok, het geluid van een klassieke hoofdtelefoon is nog net iets beter, maar je krijgt hier zoveel voor in de plaats. Dit is voor ons met voorsprong de beste koptelefoon van het moment!