AfterShokz…bij de meeste mensen zal deze naam geen belletje doen rinkelen. Nog niet… want het merk is aan een sterke opmars bezig. Spreek je de naam in Amerika uit dan zal de reactie helemaal anders zijn. Daar is AfterShokz immers een gevestigde waarde binnen het hoofdtelefoonsegment. Het bedrijf richt zich namelijk al enkele jaren op de beengeleiding of bone conduction technologie met als bekendste vaandeldragers de AfterShokz Trekz Air en de AfterShokz Trekz Titanium. De Air en de Titanium zijn twee zogenaamde bone conduction koptelefoons. Maar daar straks meer over. Tijd om even ons licht over deze technologie en het merk AfterShokz te laten schijnen.
Voor AfterShokz startte het pas echt enkele jaren geleden met hun Indiegogo crowdfunding campagne voor de AfterShokz Trekz Titanium. Op deze manier haalden ze 1007% van het vooropgestelde bedrag binnen. In cijfers ging het om bijna 700.000 Dollar of ongeveer 600.000 euro. Met dit bedrag ging AfterShokz aan de slag en ontwikkelden ze een product dat een ware gamechanger werd. De eerste echte kwaliteitsvolle bone conduction hoofdtelefoon was geboren; de AfterShokz Trekz Titanium. Het merk staat en stond echter niet stil en blijft inzetten op verbetering van haar producten. Er is dan ook een hele AfterShokz community ontstaan die als doel heeft om de technologie de bekendheid te geven die het verdient. Dit resulteerde onder meer in de AfterShokz Trekz Air. Ook voor het komende jaar staan er nog heel wat verbeteringen en baanbrekende product releases op het programma.
Inhoudsopgave
Wat is bone conduction?
Voor vele mensen zal bone conduction of beengeleiding vreemd en zelfs futuristisch in de oren klinken. Bij klassieke hoofdtelefoons gaat het geluid via de trommelvliezen naar je binnenoor gestuurd worden. Bij bone conduction worden de trommelvliezen overgeslagen en wordt het geluid doorheen de beenderen van je schedel gestuurd. Je zal dan ook merken dat de transductor of omvormer bij AfterShokz hoofdtelefoons voor het oor in plaats van in of over het oor zit. De transductor gaat vibraties door de kaakbeenderen sturen die meteen naar het slakkenhuis gaan. Je oren blijven dus vrij zodat je de omgeving kunt blijven horen. Dat is waar het bij bone conduction uiteindelijk allemaal om gaat!
Het lijkt misschien een vreemde technologie, maar eigenlijk gebruiken we dagdagelijks bone conduction zonder dat we het beseffen. Spreken, lachen, hoesten, giechelen,… al deze geluiden bereiken onze hersenen zowel doorheen de lucht als via onze beenderen. Net daarom dat onze stem zo vreemd klinkt als we naar een opgenomen versie luisteren.
De bone conduction hoofdtelefoon voordelen
- Je oren blijven vrij waardoor je naar muziek kunt luisteren EN de omgeving kunt horen, verkeer kunt horen, een praatje kunt slaan,…
- Geen in ear oortjes of over ear oortjes dus geen irritatie of geknoei met oortjes tijdens iets extremere sporten zoals bouldering, hardlopen, mountainbiken,…
- Bluetooth en draadloos dus geen geknoei met draden
- Vederlicht maar zeer stabiel. Je beseft amper dat je een hoofdtelefoon draagt en toch verschuift de hoofdtelefoon op geen moment. De AfterShokz modellen gaan bovendien 6 uur mee (continue gebruik). De Air heeft zelfs een standby van 20 dagen.
- Je kan ook bellen met deze hoofdtelefoons. Een geluidsfilter zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt weg gefilterd waardoor je eigen stem goed verstaanbaar is.
De bone conduction geschiedenis
Bone conduction of beengeleiding… dat is waar het bij AfterShokz allemaal om draait. Bone conduction is een technologie die al honderden jaren geleden (in de 16de eeuw) door de fysicus, wiskundeknobbel en filosoof Girolamo Cardano werd ontdekt. De intelligente man merkte namelijk op dat het mogelijk was om te horen door een metalen staaf in je mond te nemen. Hij beschreef zijn bevindingen in de publicatie De Subtilitate, maar deed er verder niet echt iets mee.
Bone conduction en Beethoven
Het was pas honderden jaren later dat de technologie terug werd opgepikt en haar weg in de wereld van de doven en slechthorigen vond. Zo werden ten tijde van de componist Beethoven, eind 18de begin 19de eeuw, tal van bone conduction objecten ontwikkeld. In die tijd vooral gericht op het verbeteren van het gehoor bij slechthorigen of doven. Niet voor niet niets verwijzen we naar Beethoven. De componist zelf was op het einde van zijn muzikale carrière immers zo goed als doof. Ook hij had zijn eigen staaf waarbij hij één deel in zijn mond nam en het andere deel op de piano legde. Zo hoorde hij toch nog de noten en tonen zodat hij kon blijven componeren.
Van militair tot commercieel succes
Daarna was het lange tijd letterlijk en figuurlijk stil rondom de technologie. Tot audiologie in de jaren 40 als officiële wetenschap erkend werd. Al gauw kwam bone conduction weer ter sprake en vond beengeleiding zo haar weg in de wereld van de hoorapparaten. De eerste koptelefoons kwamen er begin jaren 80 toen de militaire sector het nut ervan begon in te zien. Instructies kunnen geven terwijl de oren van de soldaat toch in staat zijn om omgevingsgeluid op te vangen. Baanbrekend, veilig en een absolute meerwaarde. Door het grote militaire succes was een stap naar de meer commerciële sector dan ook een logisch gevolg. Met tientallen patenten op tal van bone conduction technieken en onderdelen vormt AfterShokz hierin de absolute marktleider.
AfterShokz en haar bone conduction hoofdtelefoons
AfterShokz heeft in het verleden al enkele bone conduction hoofdtelefoons op de markt gebracht. Hun drang om steeds te verbeteren, leidde na enkele jaren zo tot twee topmodellen: de AfterShokz Trekz Air en de AfterShokz Trekz Titanium.
AfterShokz Trekz Titanium
De Titanium was de eerste echte vaandeldrager van AfterShokz. Als draadloze hoofdtelefoon voorzien van de beengeleiding technologie was dit de eerste koptelefoon die met klassieke koptelefoons kon en kan concurreren. AfterShokz ontwierp meteen twee modellen, met de Trekz Titanium Mini als kleine broertje, zodat ook kinderen en volwassenen met een kleiner hoofd hun Titanium op maat kregen. Overweeg je om een Titanium te kopen, maar weet je niet goed of de Titanium of de Titanium Mini jouw ding is, check dan hier ons Titanium vs Titanium Mini artikel.
AfterShokz Trekz Air
Het allernieuwste model van AfterShokz is de AfterShokz Trekz Air. Deze bone conduction hoofdtelefoon behield al het goede van de Titanium en voegde daar beter draagcomfort en een betere Bluetooth versie aan toe. Qua muziek en geluid is de kwaliteit ongeveer hetzelfde gebleven, een kleine verbetering misschien. De Trekz Air hangt echter nog stabieler en hoger waardoor de hoofdtelefoon helemaal gewichtloos lijkt te zweven. Hij weegt ook nog minder, terwijl de Titanium al bijna niets woog. Op geen enkel moment voel je dat je een bluetooth hoofdtelefoon draagt. Een uniek en zalig gevoel! Deze hoofdtelefoon vinden we dan ook ideaal om te gaan lopen, hardlopen, trail runnen of joggen. Ook om te mountainbiken, skiën en fietsen is de AfterShokz Trekz Air de ideale partner.
Zowel de Titanium als de Air zijn bestand tegen regen, zweet en vuil en met beide hoofdtelefoons kan je ook bellen. En wij kunnen bevestigen dat dit wonderwel zeer goed werkt!
De AfterShokz toekomst
AfterShokz heeft ondertussen al een mooie geschiedenis met heel wat innovatieve producten opgebouwd, maar hoe zit het met de toekomst. Op technologiebeurs IFA in Berlijn zagen we aan de stand van AfterShokz een protoype van hun nieuwe bone conduction zonnebril. Volgens ons heeft deze zonnebril alle troeven om het te maken. Als het op een IFA beurs van dit jaar verschijnt, is de kans ook groot dat we volgend jaar een release mogen verwachten.
Daarnaast horen we in de bone conduction wandelgangen ook hoopgevend nieuws over een volledig waterdichte beengeleiding hoofdtelefoon. Een product dat zwemmers, surfers en andere watersporters als muziek in de oren zal klinken. Tot op heden zagen we immers al enkele van deze zogenaamde waterdichte hoofdtelefoons op de markt verschijnen, maar steeds zonder success. Ofwel is het geluid niet goed ofwel is de waterdichtheid overroepen ofwel duikt er al snel roest op. Hopelijk kan AfterShokz daar voor eens en voor altijd verandering in brengen. Wij kijken alvast uit naar wat AfterShokz nog in petto heeft de komende jaren!