AfterShokz lanceerde onlangs een nieuwe hoofdtelefoon die naar de traditie van het Amerikaanse bedrijf opnieuw bone conduction of beengeleiding als basistechnologie heeft. We keken al een tijdje uit naar deze opvolger van de AfterShokz Trekz Titanium (die trouwens nog te koop is en een over het algemeen positieve indruk naliet). Omdat we inderdaad al zo tevreden waren van de AfterShokz Trekz Titanium waren we benieuwd of deze nieuwe bone conduction koptelefoon nog net dat tikkeltje verder zou gaan en nog net dat tikkeltje betere geluidskwaliteit zou afleveren. En tot mijn grote verrassing lag er een gloednieuwe AfterShokz Trekz Air onder de kerstboom! Ho ho ho, dankjewel mijn dikke-buik-witte-baard-vriend! Geen beter manier en reden om de Trekz Air eens grondig te testen en onze bevindingen met jullie te delen. Alles over de Trekz Air vind je dan ook in onderstaande AfterShokz Trekz Air review.
Inhoudsopgave
Wat is beengeleiding of bone conduction?
Voor we met de eigenlijke AfterShokz Trekz Air review starten, lijkt het ons nuttig, voor de mensen die de technologie nog niet zouden kennen, om kort een woordje uitleg te geven over wat bone conduction of ook wel beengeleiding genoemd nu precies inhoudt. Misschien heb je weleens gehoord van bone conduction of beengeleiding in de vorm van implantanten voor slechthorende mensen. Inderdaad beengeleiding wordt al langer als hulpmiddel voor slechthorende mensen gebruikt. Deze wonderlijke technologie heeft sinds enkele jaren echter ook andere toepassingsgebieden en de wereld van de hoofdtelefoons is er daar één van. De techniek stuurt het geluid door middel van vibraties doorheen de beenderen van de schedel en zo meteen naar het binnenoor. Hierbij wordt het buiten- en middenoor overgeslagen.
We vinden allemaal wel dat onze stem maar vreemd klinkt als we er zelf naar luisteren en de oorzaak ligt bij dit fenomeen. De beenderen van onze schedel zijn immers beter in staat om lage tonen te transporteren en dat is precies waarom onze stem zo anders klinkt als we deze via een opname beluisteren. Wil je meer weten over wat bone conduction of beengeleiding nu precies is en wat de voordelen zijn dan verwijzen we jou graag naar onze volgende artikels:
AfterShokz Trekz Air
Volgens het bedrijf AfterShokz zelf werd de AfterShokz Trekz Air speciaal ontworpen voor de atleten, sporters en actieve mensen onder ons. Niet echt onlogisch dat AfterShokz haar pijlen op dit marktsegment richt aangezien de wereld van de sport hoofdtelefoons een gigantische markt is en aangezien deze markt niet echt een marktleider heeft. AfterShokz wil daar handig op inspelen door onder meer de AfterShokz Trekz Air op deze markt te gooien. Deze hoofdtelefoon heeft dankzij bone Dconduction twee streepjes voor op de traditionele hoofdtelefoons. Dankzij beengeleiding houdt je steeds contact met je omgeving en je ligt niet te knoeien met lastige oortjes of vervelende draden. Op het eerste zicht heeft de AfterShokz Trekz Air dan ook alles om de concurrentie het vuur aan de schenen te leggen. De verovering van de markt is ingezte. Maar is dit ook echt zo?
Onze WinkelAfterShokz Trekz Air Review: Het toestel zelf
De koptelefoon werkt met behulp van Bluetooth, waardoor je tijdens het fietsen, wandelen, skiën, joggen of hardlopen geen hinder van draden ondervindt. Wat natuurlijk een ongelofelijk voordeel tijdens je training is. Momenteel heeft mijn vrouw de bone conduction koptelefoon al tweemaal tijdens het lopen getest. Hij blijft bijzonder goed op zijn plaats zitten. Zelfs al schuddebollend beweegt de AfterShokz Trekz Air nauwelijks.
De twee luidsprekers of speakers zijn verbonden via een flexibel frame dat achter het hoofd heen loopt. Het frame is flinterdun en hangt los in de lucht waardoor het zweeft en weleens op en neer durft bewegen. Op geen enkel moment was dit echter vervelend of storend aangezien het frame het hoofd niet raakt. We kunnen ons alleen inbeelden dat het er misschien een beetje grappig uitziet.
De twee luidsprekers trek je over je oor en plaats je vervolgens enkele centimeters voor de opening van het oor. Bij mij stond de bone conduction hoofdtelefoon meteen goed, bij mijn vrouw moest hij een beetje naar onderen verschoven worden. Maar van zodra dat in orde was, bleef hij stevig zitten. Is de plaatsing niet goed dan loop je wat van de lagere tonen mis. Zorg er dus voor dat hij op de juiste plek zit. Eens de AfterShokz Trekz Air op zijn plaats zit, is het geluid echt duidelijk en mooi.
AfterShokz Trekz Air Review: De bediening
Achter de oortjes van de koptelefoon zit er een verdikking die de eigenlijke technologie bevat. Achter je linkeroor zit het gedeelte waarmee je de bediening van de AfterShokz Trekz Air kunt uitvoeren. Dit gedeelte bevat de batterij en twee knoppen voor de bediening zelf. Met behulp van deze twee knopjes kan je de bone conduction hoofdtelefoon pairen, het geluid zachter of luider zetten, naar het volgende nummer gaan, … Volledig vooraan zit tot slot de micro-usb poort voor het opladen van de batterij.
Op de linkerspeaker zelf zit er een grote knop waarmee de muziek en het opnemen van oproepen gecontroleerd wordt. Deze knop steekt een beetje uit het oortje, niet echt elegant maar wel heel handig aangezien je bijvoorbeeld tijdens het lopen meteen de knop wilt vinden als er gebeld wordt.
Misschien zou AfterShokz de positie van de kleinere knopjes nog kunnen verbeteren, maar langs de andere kant zijn ze wel heel makkelijk te bedienen en werkt alles naar behoren. Willen we echt een minuut kwijtspelen met het zoeken naar een controleknop?
AfterShokz Trekz Air Review: Het geluid
Als we het over bone conduction of beengeleiding hebben, is een van de belangrijkste elementen natuurlijk de kwaliteit van het geluid. Ik moet eerlijk toegeven dat ik enkele maanden geleden ook eerder sceptisch was over deze technologie. Maar de AfterShokz Trekz Titanium heeft uiteindelijk deze twijfels weggenomen. Beengeleiding blijft beengeleiding en het geluid zal het klassieke geluid via oortjes in het oor niet evenaren, maar bij de AfterShokz Trekz Air is het verschil toch miniem geworden. Zeker als je weet dat een bone conduction hoofdtelefoon in de eerste plaats voor het gebruiksgemak en de veiligheid wordt gekozen.
We hebben de hoofdtelefoon door 8 mensen van 6, mijn dochter, tot en met rond de 65, mijn schoonouders, laten testen en er was geen enkele persoon die over de kwaliteit van het geluid struikelde. Allen waren ze laaiend enthousiast over deze technologie. Als je de AferShokz Trekz Air op de juiste plek plaatst, dan is de kwaliteit van het geluid goed tot zeer goed te noemen.
Rekening houdende met het feit dat het oor openblijft, is het verwonderlijk dat het geluid nog zo mooi klinkt. Er zit misschien iets minder diepte en dynamiek in het geluid, maar daar stopt het dan ook. Zit je in zeer luidruchtige omgevingen zoals bijvoorbeeld een luchthaven of een zeer drukke baan dan zijn de bijgeleverde oordoppen handig, maar anders is het geluid perfect.
AfterShokz Trekz Air Review: Omgevingsgeluid
Het grote voordeel van bone conduction hoofdtelefoons is natuurlijk dat je oren vrij blijven. Ik ben het ondertussen gewoon, maar de eerste keer is het een vreemd gevoel. Alsof je wereld opengaat. Bij de mensen waar we de test mee deden, waren verwonderlijke blikken het resultaat. De AfterShokz Trekz Air kon dan ook op heel wat ‘Wows’ en ‘Wauws’ rekenen. Wij waren er alvast een grote fan van.
Zeker voor lopers en fietsers, voor wie dit product uiteindelijk is bedoeld, is het horen van de omgeving een geweldige plus. Lopen en fietsen doe je vaak op de openbare weg en het horen van bijvoorbeeld aankomende wagens of andere fietsers is een perfecte manier om te anticiperen en ongevallen te vermijden. Bovendien vind ik het ook leuk dat ik met vrienden kan praten tijdens het lopen of fietsen en als er even niet gepraat wordt dan blijft de muziek lustig doorgaan.
AfterShokz Trekz Air Review: Bellen
Om eerlijk te zijn, hadden we van het opnemen van oproepen en het bellen zelf niet veel verwacht, maar de microfoon van de AfterShokz Trekz Air blijkt van een uitzonderlijke kwaliteit te zijn. Deze beengeleiding hoofdtelefoon is gewoon perfect om oproepen mee op te nemen. Ik was zelf eigenlijk al een tijdje op zoek naar een koptelefoon waarmee ik naar muziek kon luisteren, maar ook mee kon telefoneren terwijl ik gewoon tussen mijn collega’s zit.
Andere modellen die ik eerder heb geprobeerd waren wel top om mee naar muziek te luisteren, maar het telefoongedeelte was gewoon verschrikkelijk. Bij de AfterShokz Trekz Air is dit echter niet het geval. Als mensen me zien telefoneren, hebben ze nog niet door dat ik een draadloos toestel gebruik. Geweldig gewoon!
Je oren vrij laten, betekent natuurlijk wel dat er één nadeel aan deze bone conduction hoofdtelefoon verbonden is. Je blijft natuurlijk het omgevingsgeluid horen. Op kantoor, in de natuur of in een rustige straat is er geen enkel probleem, maar op een feestje, op de luchthaven of in een drukke en rumoerige winkelstraat zou het weleens kunnen dat je jezelf even moet afzonderen om alles goed te kunnen horen. Een oplossing in dit geval zijn ook de meegeleverde oordoppen.
AfterShokz Trekz Air Review: De Prijs
De AfterShokz Trekz Air is momenteel verkrijgbaar voor een prijs van om en bij de 170 euro. Het is misschien iets duurder dan andere Bluetooth draadloze koptelefoons, maar je krijgt hiervoor wel heel wat innovatieve technologie en veiligheid in de plaats. Als je enkel en alleen naar de beste geluidskwaliteit op zoek bent, kies je best een andere hoofdtelefoon. Heb je andere prioriteiten dan is de AfterShokz Trekz Air waarschijnlijk de beste keuze en zeker de beste bone conduction hoofdtelefoon op de markt.
Voor die +/- 170 euro krijg je een opbergzakje, een oplader, een USB-kabel en oordoppen.
De AfterShokz Trekz Air kopen
De AfterShokz Trekz Air kan je natuurlijk bij Beats and Bones kopen. Door onze nauwe samenwerking met AfterShokz kunnen wij deze bone conduction hoofdtelefoon aan de scherpste online prijs aanbieden.
Onze WinkelAfterShokz Trekz Air Review: Ons Besluit
De Aftershokz Trekz Air is een unieke koptelefoon die ons aangenaam heeft verrast. Speciaal ontworpen voor de wandelaar, de fietser, de jogger of de skiër die zijn of haar omgeving nog graag wenst te horen. Het valt moeilijk te ontkennen dat het horen van de omgeving zowel nuttig als veilig is. De kwaliteit van het geluid is goed tot zeer goed en was voor ons echt ruim voldoende. Kijk je enkel naar de kwaliteit van het geluid dan raden we een klassieke hoofdtelefoon aan.
Het design van de hoofdtelefoon is niet echt Wauw, maar voor mezelf vind ik dat niet echt een minpunt omdat de neutrale look het toestel bijna onzichtbaar maakt en omdat ik deze bone conduction hoofdtelefoon bij iedere outfit kan dragen. De levensduur van de batterij is voldoende en je kan er de hele dag naar luisteren voor je hem opnieuw moet opladen. De prijs van de AfterShokz Trekz Air ligt iets hoger dan bij klassieke hoofdtelefoons, maar je betaalt voor wat je krijgt en dat is een innovatieve bone conduction koptelefoon die uitblinkt in zijn functies en mogelijkheden. Dit is voor ons een echt hebbeding!
Pluspunten AfterShokz Trekz Air
+ De muziek klinkt goed tot zeer goed en ook de lagere tonen zijn goed hoorbaar voor deze vorm van hoofdtelefoon
+ Zeer veilig tijdens je trainingen
+ Een zeer goede microfoon om mee te bellen en oproepen mee te beantwoorden
+ De hoofdtelefoon zit zeer stabiel, zelfs bij het schudden van het hoofd geeft hij geen krimp.
Minpunten AfterShokz Trekz Air
– Het design is niet echt om over naar huis te schrijven, maar wil je dat wel? De neutrale look maakt het apparaat bijna onzichtbaar en dat is een grote plus!
– Het is soms even zoeken naar de juiste plek op je kaak, maar van zodra je deze ‘sweet spot’ hebt gevonden is de kwaliteit perfect! Zelf had ik hier echter weinig problemen mee.
– Het enige echte minpunt is dat je op zeer rumoerige plekken problemen kunt hebben om het geluid goed te horen. AfterShokz voegt daarom oordoppen aan de meegevelerde accessoires toe.
Pingback: Bone conduction en AfterShokz in Team Scheire op Canvas - AfterShokz Bone conduction Bluetooth Koptelefoons
Ik lees voor fietsers, maar is het design te verzoenen met een fietshelm en zonnebril? Ik zie dat er al een boog over de oren zit van het frame.
Wat met signaal storing? Ik heb nu verscheidene BT headsets, maar het geluid wordt allemaal verstoord. Vermoedelijk owv de andere vele BT/ANT connecties die er zijn van fietscomputer, snelheidssensor, vermogensmeter, etc. Kan de aftershokz hiermee om?
Beste Tom, Ik draag de aftershokz zowel onder mijn fietshelm als onder mijn skihelm en dit met mijn skibril en fietsbril aan. Dit werkt zonder problemen. Aangezien ik hoofdzakelijk op mijn racefiets zit, beschik ik ook over een fiets-gps, wattagemeter, selfiestick met bluetooth,… die allemaal meegaan op de fiets. Deze hebben nog nooit de verbinding gestoord. Mocht je toch problemen ondervinden dan mag je hem gerust terugsturen. De afgelopen 3 jaar heeft er nog nooit iemand melding gemaakt van dit probleem. Hopende je vragen beantwoord te hebben. Groetjes van Wim van Beats and Bones