Wouter is 16 jaar, normaal begaafd, maar kan door een kleine hersenbeschadiging geen ondertitels lezen en begrijpt ook geen Engels. Hierdoor valt Wouter volledig uit de boot als zijn leeftijdgenoten het hebben over de nieuwste Engelstalige films of series. Frustrerend natuurlijk op die leeftijd. Hij wilt immers niets liever dan met zijn vrienden meepraten over de blockbusters van het moment. Wouter was dan ook op zoek naar een technologie waardoor hij mee naar televisie kon kijken met zijn vrienden en familie. Misschien iets waar ook bone conduction als technologie een beetje bij kan helpen? Inderdaad, bone conduction en de AfterShokz Trekz Air kwamen er tijdens het programma Team Scheire op Canvas aan te pas. We zijn dan ook bijzonder verheugd om te zien dat onze technologie Wouter kan helpen. Laten we de problemen van Wouter en de oplossingen even op een rijtje zetten.
Team Scheire schiet te hulp
Wouter heeft te kampen met een defect aan dat deel van het brein dat instaat voor visuele informatie. Het leren van een vreemde taal, het lezen van tekst op een scherm of het lezen van ondertitels wordt hierdoor heel moeilijk tot zelfs onmogelijk. Allerhande hulpprogramma’s moeten de jongeman dan ook helpen bij heel wat van zijn schooltaken. Spijtig genoeg bestaan deze programma’s wel voor de computer, maar niet voor de televisie. En daar wringt het schoentje bij de jongen van 16. Hij zou niets liever willen dan anderstalige films en series te kunnen volgen. Er wordt wel wat gedubd op het scherm, maar dan vooral bij films en series voor kleinere kinderen. En op je 16 wil je natuurlijk wel wat meer dan deze ‘little boy movies’ volgen.
OCR, A.I. en Bone Conduction
Om Wouter te helpen, ontwikkelde Team Scheire en meer bepaald Katrien De Graeve een applicatie op basis van OCR (optical character recognition), waarbij tekst van het scherm kan gehaald worden en ondertitels uit het beeld kunnen gefilterd worden. Voeg hier nog wat ‘text to voice’-technologie aan toe en A.I. (artificiële intelligentie) die automatische correctie van fout gelezen woorden en aanvulling van gemiste woorden gaat uitvoeren en we zijn bij de oplossing waar Katrien en haar team letterlijk dagenlang mee bezig waren. Het resultaat mag dan ook gezien worden! Om het voor Wouter echter nog aangenamer te maken, kreeg hij een bone conduction koptelefoon, de AfterShokz Trekz Air. Hierdoor kan hij niet alleen de gesproken ondertitels horen, maar ook nog zijn omgeving. Zo kan hij zelfs tijdens de film meepraten met zijn vrienden of familie.
Bone conduction wordt al meer dan 20 jaar lang in de wereld van de hoorapparaten gebruikt. Daarnaast vormt het ook een bijzonder veilige manier om naar muziek te luisteren voor mensen die bijvoorbeeld hardlopen, joggen, fietsen, klimmen,… Een groot voordeel dat je met een klassieke hoofdtelefoon niet hebt.
De Volledige Aflevering kan je hier bekijken
Wil je zelf meer weten over bone conduction als technologie of over de AfterShokz Trekz Air, dan verwijzen we je graag naar onderstaande artikels. Aarzel zeker niet om ons te contacteren, mochten er nog vragen zijn.
Onze AfterShokz Trekz Air Review