2022 is voor AfterShokz, of beter Shokz – daar vertellen we zo meteen wat meer over 😊, het jaar van de verandering. Ze zijn het jaar dan ook gestart met een ‘blast’ zoals we in het Engels zeggen. En het summum van deze blast is de introductie van twee nieuwe koptelefoons; de Shokz Openrun Pro en de Shokz Openrun. Vandaag nemen de Shokz Openrun onder de loep in onze persoonlijke Shokz Openrun review. Een eerlijke review waarbij we de bone conduction hoofdtelefoon uitvoerig hebben getest. Tot slot zetten we ook de Shokz Openrun vs AfterShokz Aeropex verschillen op een rij.
Inhoudsopgave
Aftershokz wordt Shokz
Misschien is het eerste wat jullie opvalt in de naamgeving van deze bone conduction koptelefoon wel de naam van het merk. Inderdaad, Aftershokz is niet langer de naam van het beengeleiding beestje -, maar Shokz is dat wel. Het merk besliste om deze naamverandering door te voeren en zo haar marktaandeel te vergroten. Een logische keuze vind ikzelf. De naam is korter en krachtiger en refereert niet alleen naar de power van het toestel maar ook naar de ‘Beats and Bones’. Een goeie keuze dus. Wil je meer weten over de naamsverandering dan kan je hier meer over lezen in dit blogartikel.
De Shokz Openrun is de nieuwe Aeropex
Je zou de Shokz Openrun kunnen zien als de opvolger van de populairste bone conduction headset ooit; namelijk de AfterShokz Aeropex. Het merkt zelf noemt deze hoofdtelefoon ook de opvolger dus wie zijn wij om dit dan tegen te spreken.
Onze Shokz Openrun review
Ondanks dat de Shokz Openrun voor 90% dezelfde specificaties heeft dan de Aeropex wilden we toch de proef op de som nemen. Wie ons al wat langer kent, weet dat we niets liever doen dan zaken in twijfel trekken tot we ze zelf in de praktijk hebben getest. En zo ging het ook met de Shokz Openrun.
Shokz Openrun review tijdens het fietsen
Onze Shokz Openrun review werd zowel tijdens het fietsen als tijdens het hardlopen uitgevoerd. Voor het fietsgedeelte ondernam ik twee toertjes van om en bij de 100 kilometer. Eentje in koude maar droge winteromstandigheden (in januari) en eentje in iets warmere maar nattere omstandigheden. Tijdens beide ritten deed de Openrun wat hij moest doen en wat ik ervan verwachtte. Perfect geluid, vergelijkbaar met dat van de Aeropex, dus een happy me. Daarnaast had de hoofdtelefoon ook geen last van het regenweer. Handig is ook het alarm dat standaard op de hoofdtelefoon aanwezig is en dat aangeeft dat de laadpoort nog vochtig is.
Shokz Openrun review tijdens het hardlopen
Dan was het de beurt aan mijn vrouw om de Shokz Openrun review compleet te maken met twee rondjes hardlopen. Twee toertjes van rond de 10 kilometer vormden het testscenario. Het was meteen het ideale scenario om het snelladen van de koptelefoon eens uit te testen. Want dat is volgens Shokz toch het grote verschil met haar kleine of eerder oudere broertje Aeropex. Eerst de hoofdtelefoon volledig laten leegspelen en dan 10 minuten opladen. Ready to go… 15 kilometer en ongeveer anderhalf uur later was het sprookje uit. Perfect volgens het beloofde laadschema van Shokz!
Prijs en kleur
Wat de prijs betreft, moet je op dezelfde prijs rekenen als deze van de Aeropex. Je krijgt dus iets meer voor hetzelfde geld. Altijd leuk natuurlijk. Ook de kleuren waarin de Openrun beschikbaar is, zijn net hetzelfde als deze van de Aeropex: zwart-grijs, lichtgrijs, blauw en rood.
Algemene indruk
All-in all een geslaagde Shokz Openrun review. De koptelefoon is een perfecte copy/paste van de Aeropex en neemt alle mooie eigenschappen van deze bone conduction hoofdtelefoon over. Bovendien wordt er met de nieuwe batterij die snelladen toelaat nog een leuk extraatje aan toegevoegd. De Openrun heeft trouwens ook Bluetooth 5.1, een kleine upgrade van de Bluetooth 5.0 van de Aeropex. Van dat laatste hebben we echter niets gemerkt.
Shokz Openrun vs AfterShokz Aeropex
We zetten in onderstaand schema nog eens graag de verschillen en gelijkenissen van beide koptelefoons op een rij. Zo heb je naast de Shokz Openrun review ook een totaalbeeld.